10 intressanta fakta om Solenergi i världen

Video Thumbnail: En av Solarsurfs senaste installationer av solcellsanläggning med batteri. Skaffa du en också

Under de senaste åren har populariteten för solenergi för bostäder och kommersiellt bruk skjutit i höjden och här bjuder vi på 10 intressanta fakta om solenergi i världen.

Att använda solenergi är mer meningsfullt nu än någonsin tidigare, och om du inte bor i Nordpolen har du förmodligen sett solpanelsystem dyka upp över hela din stad och blivit nyfiken. Är en solcellsanläggning rätt för dig?

Då kanske vi kan hjälpa dig en bit på vägen med dessa 15 intressanta fakta om solenergi.

10 intressanta fakta om solenergi i världen

1. Solenergi är den vanligaste energikällan på jorden

Mängden potentiell solenergi som faller på jordens yta på 1 timme är lika med den totala årliga energiförbrukningen för hela jorden. 20 soldagar ger lika mycket energi som all jordens kol, olja och naturgas tillsammans

2. Solenergi är den snabbast växande energikällan

I början av 2019 passerade USA 2 miljoner solsysteminstallationer. Denna milstolpe kommer bara tre år efter att industrin slutförde sin miljonte installation, en bedrift som tog 40 år att utföra. 2023 kommer USA nå 4 miljoner installationer. England har 1,5 miljoner installationer. Solkraft är den snabbat växande energiresursen i världen.

3. Solenergi är den billigaste energikällan i världen

Kostnaden för solpaneler har sjunkit med 80 % sedan 2008.

4. Solenergi har funnits sedan 1839

År 1839 upptäckte Alexandre Edmond Becquerel den fotovoltaiska effekten – det vill säga förmågan att skapa en elektrisk ström från solens strålar. Sedan uppfann Russell Ohl den första solpanelscellen 1941 och den första kommersiella panelen lanserades av Bell Laboratories 1954.

5. Idag är solpanelens effektivitet högre än någonsin

De flesta solpaneler som säljs 2020 har en verkningsgrad på mellan 15 % och 20 %, enligt National Renewable Energy Laboratory (NREL). De första solpanelerna i kisel var endast cirka 6 % effektiva.

6. Solpaneler kan producera ström utan direkt solljus

Även om solen inte direkt strålar på panelerna – eller det råkar vara en molnig dag – så kommerändå en stor del av solstrålarna att fångas upp och nyttjas av solpanelscellerna för att producera ström. En sydlig rikting på panelerna är viktig och att skugga från träd och byggnader undviks.

7. Solenergi kan driva ett helt hem och mer

Idag är de flesta solpanelssystem designade för att matcha dina dagliga energibehov inklusive luftkonditionering och andra stora apparater. Du kan också lägga till ett solcellssbatteri och ha din egen personliga reservtillförsel av solenergi

8. De flesta husägare tjänar in sin investering på runt 10 år.

Även känd som “solar payoff period”, är brytpunkten viktig. Du kvittar kostnaden för din solcellsanläggning mot vad du tjänar in på billigare el. Många faktorer påverkar den exakta återbetalningstiden, men med tanke på att de flesta solpaneler kommer med 25 års garanti är det en ganska säker investering.

9. Du kan välja att finansiera eller leasa solcellsanläggningen

Solarsurf samarbetar med de flesta banker och långivare för att tillhandahålla lågräntefinansiering av solpaneler för alla budgetar.

10. Solenergi ökar fastighetsvärdet

Hus med solcellsanläggningar har visat sig vara mer lättsålda och säljs till ett högre värde. En studie från Zillow i USA från 2019 visade att hem med solpaneler i genomsnitt säljs för 4,1 % mer än hem utan solpaneler.

Bonusfakta

11. Solenergi förbättrar världens hälsa

En solcellsanläggning kan minska föroreningar med 100 ton koldioxid under sin livstid – och detta inkluderar energin det tog att tillverka solpanelerna. Solpaneler kan förbättra framtida luftkvalitet för människor såväl som för fåglar , fiskar och däggdjur som påverkas negativt av föroreningar varje år.

12. Solpaneler kan driva flygplan

Om du fortfarande tror att solenergi bara är en modefluga, tänk om. Några av världens största företag lägger stora pengar på att skapa 100 % soldrivna flygplan. En kille i Schweiz blev till och med berömd på internet genom att vara den första personen som hoppade ut ur ett soldrivet flygplan.

13. Du kan ladda elfordon med solpaneler

Detta solenergifaktum flyger under radarn. När du kopplar ihop solpaneler med ett elfordon och elbilsladdare för hemmet sparar du inte bara på både bensin och el, du eliminerar nästan hela ditt koldioxidavtryck.

14. Solpaneler är den snabbaste energikällan att installera

Jämfört med andra former av energi är solenergiproduktion relativt enkel och okomplicerad. Nätbundna system knyter an till befintliga elsystem och installationen kan ta så lite som en dag. 

Faktum är att solenergi är här för att stanna och ju längre du väntar med att installera dina egna solpaneler, desto fler besparingar går du miste om. Kom igång redan idag med en kostnadsfri solkonsultation.

Offert på 30 sekunder, här

För fler intresanta fakta om solenergi, titta på denna amerikanska hemsidan

Related Posts

Beställ Dina Solpaneler Idag!

VARFÖR OSS

Varför skall man välja oss på Solarsurf?

Konkurrenskraftiga priser – Snabb avkastning 4-7 år

Korta leveranstider

Flerspråkig personal

Specialister med mångårig erfarenhet

Få en skräddarsydd offert på 24h och dina solceller installerade på rekordtid

Över 100 Nöjda Solcellsinstallationer

As mentioned on:

Kostnadsfri Offert

Offerten är gratis och du är inte bunden till någonting.

Solarpanel

Adressen där solcellerna ska installeras.