FAQ - vanliga frågor

FRÅGOR?

Vanliga Frågor

Prislappen för att skaffa solceller skiftar en hel del – det handlar om allt från storleken på ditt tak, till vilken typ av paneler du väljer, och hur mycket jobb det är att få dem på plats. Det är lite som den gamla klassikern: “Hur långt är ett snöre?” – allt beror på
omständigheterna i just ditt projekt. 

Men här kommer den goda nyheten! I Sverige kan du, som privatperson, få lite hjälp på vägen. Energimyndigheten erbjuder ett investeringsstöd för solceller som kan täcka upp en hel del av kostnaderna, med gröna avdrag. Det har med andra ord sällan varit så lämpligt i tiden att investera i solceller som just nu. Dessutom börjar du spara energikostnader så fort du tagit steget – så varför vänta? Vi hjälper dig till en smartare och mer miljövänlig vardag. Begär en kostnadsfri offert från oss.

Inget stoppar dig från att kavla upp ärmarna och hänga upp dina egna solceller i Sverige – men vi rekommenderar starkt att du låter proffsinstallatör som Solarsurf sköta jobbet! Detta för att säkerställa att allt görs rätt och säkert, både för din och din byggnads skull. Det är trots allt ganska mycket på spel – allt från din egen säkerhet till brandrisker och tekniskt strul som kan kosta mycket mer än den där billiga “genvägen”. Dessutom kan du inte få det gröna skatteavdraget om du gör jobbet själv, eller köper in materialet själv.

Hur vet du att vi är rätt firma för jobbet? Jo, vi är certifierade, snabba och dynamiska specialister! Du kan också titta på våra referenser, kundomdömen och samarbeten. I Sverige finns till exempel SOLAR CERT, som certifierar installatörer som har rätt
kompetens och erfarenhet. Genom att välja en certifierad installatör kan du sova gott om natten, säker på att ditt hem är i trygga händer.

Glöm inte att det också finns lite pappersarbete att ta hand om. Du kan behöva tillstånd från kommunen för att hänga upp solcellerna, speciellt om du bor i en historiskt viktig byggnad. När installationen är klar behöver du även göra en anmälan till ditt elbolag. Var inte orolig – vi hjälper dig självklart med allt detta och ser till att allt går rätt till – från början till slut.

Solceller är fantastiska verktyg som omvandlar solens energi till användbar elektricitet. Detta häftiga trick kallas den fotovoltaiska (PV) effekten. Så hur fungerar det? När solens strålar träffar solcellerna, suger halvledarmaterialet upp en del av energin. Det skapar en massa extra elektroner som börjar röra på sig. Koppla en ledare till solcellen, och vips! Du har en elektrisk ström som kan användas i ditt hem för allt från lampor till laddning av elbilar.

Varje solpanel är egentligen en samling av små solceller, som alla jobbar tillsammans för att skapa större mängder el. Med andra ord – ju fler celler du har, desto mer el kan du producera. Det går även att koppla ihop flera paneler för att skapa en större solcellsanläggning, perfekt för större byggnader och anläggningar.

Solceller fungerar bäst i klart och soligt väder, men de kan även generera el när det är molnigt. De kräver minimalt med underhåll och  håller över 25 år eller mer, vilket gör dem till ett hållbart och pålitligt alternativ för energi i hemmet, på företaget och i BRF:en.

Ditt behov av solceller kommer att påverkas av flera saker – som hur mycket el du använder, var du tänker installera dem och hur effektiva själva solcellerna är.

För att komma fram till hur många solceller du behöver, börja med att ta reda på hur mycket el du använder. Energimyndigheten rekommenderar att man tittar på ett helt års elförbrukning för att få en rättvis bild.

När du vet din årsförbrukning kan du titta på hur stor effekt en speciell modell av solpanel ger (ofta mellan 250w -450w). 
Samtidigt finns det flera aspekter som påverkar -lutning på taket, eventuell skugga, väderstreck med mera.

Därför är det bäst att alltid ta kontakt med en erfaren solcellsinstallatör som Solarsurf. Våra experter hjälper dig att räkna ut ditt specifika behov, och ger dig en exakt uppskattning av hur många solceller du behöver – utan dolda kostnader eller krångel.

Det finns olika typer av solceller, och varje typ har sina fördelar och nackdelar. Här är en snabbgenomgång av de mest populära:

Monokristallina solceller:
Som en riktigt fin choklad, dessa celler är gjorda av bara en typ av kisel, vilket gör dem riktigt effektiva. Men precis som med fin choklad, de kostar lite mer.

Polykristallina solceller: Tänk dig dessa som en blandning av olika kiselkristaller. De kanske inte är lika effektiva som sina monokristallina kusiner, men de är vanligtvis lite snällare mot plånboken.

Tunnskiktsolceller: Precis som namnet antyder, dessa är tunna! De är oftast billigare än de kristallina alternativen, men de har en lite lägre effektivitet och livslängd.

Koncentrerande solceller: Dessa små smartingar använder linser eller speglar för att fokusera solenergin, vilket gör dem super effektiva. Men, som med allt annat som är high-tech, de kostar lite mer och kan behöva mer underhåll.

Så, vilka solceller passar bäst för dig? Det beror verkligen på vad du letar efter.  Vill du ha den mest effektiva lösningen? Då är monokristallina solceller ditt bästa val. Letar du efter något mer prisvärt? Då kanske du ska titta på polykristallina eller
tunnskiktsolceller. Men kom ihåg – det är inte bara vilken typ av solcell du väljer som är viktig, utan också vem som tillverkar dem. Det finns massor av tillverkare där ute, och det kan vara svårt att veta vad som är vad. Därför kan du alltid kolla med oss – vi använder oss bara av premiumpaneler som håller måttet, i alla väder.

De flesta växelriktare fungerar med Tibber. Man kan se produktion, köpt, sålt per månad. De växelriktare som Tibber angivit i sin lista ger användaren mer detaljerad information. T ex går det att se hur många kWh du producerat per datum.

Det mesta som tibber erbjuder kan man se i växelriktarens inbyggda app.

Nuförtiden används satellitbilder i moderna kalkylprogram, så behovet av platsbesök har minskat avsevärt, speciellt i det initiala designskedet. Därför behöver vi bara din kompletta adress i frågeoformuläret under fliken “offert.”

Just nu har vi väldigt mycket att göra så det kan ta några dagar innan du får offerten mejlad till dig, skicka därför inte in en ny förfrågan, vi betar av de inkomna förfrågningarna i den ordning de inkom.

Vår offert är digital och du kan välja olika system ( t ex med eller utan batteri) och jämföra online för att få den bästa förståelsen för hur den offererade solcellsanläggningen kommer fungera för dig.

För det första måste vi gratulera till ett bra köp! Du har fått en marknadsledande solcellsanläggning med riktigt bra produkt- och installationsgarantier. Våra underleverantörer inom takläggare och el är bland de bästa på marknaden.

När du godkänner offerten blir du tilldeldad en projektledare som blir din personliga kontakt under hela installationstiden. Projektledaren kontaktar dig inom kort och berättar i detalj hur installationen kommer planeras och när installationsdatum blir. Samtidigt skickas den första delfakturan ut och när betalningen inkommit läggs beställningen på allt material för din anläggning.

Den installationstid vi anger när du lägger offerten kommer vi naturligtvis att hålla, om inte något alltför oförutsett händer, som t ex en mycket kall vinter med mycket snö, men då kommer din projektledare kommunicera detta med dig direkt.

Nej, vi arbetar med väletablerade och välrenommerade takläggarfirmor och elfirmor som gör ett extremt bra jobb. De har välutbildad och kompetent personal och ger garantier på installationerna. Svensk standard, helt enkelt.

Du som kund ska känna dig trygg med att du får en profesionell installation som följer svenskt regelverk och som täcks av svenska installationsgarantier.

Projektledarna arbetar i Solarsurf och det är med din personliga projektledare du kommer ha all kontakt under installationstiden, från det att du godkänner offerten tills dess solcellsanläggningen tas i bruk.

Vi kommer gärna ut till dig och tittar på ditt tak innan du får en offert.

Men ofta finns inget behov av ett platsbesök då moderna kalkylprogram med satellitbilder har ersatt platsbesöken.

Nu, med moderna arbetsmetoder, kan vi istället hinna med att skicka dig en offert inom några dagar.

När du godkänt offerten kommer våra mycket kompetenta projekledare kontakta dig och gå igenom varenda detalj med installationen och troligtvis göra vissa justeringar i designen innan hen beställer materialet för din skräddarsydda solcellsanläggning.

Det behövs inte bygglov för vanliga villor med sluttande tak där solpanelerna håller samma vinkel som taket. Däremot behövs bygglov ifall panelerna har en annan vinkel än taket, t ex platta tak med ställningar, och även i miljöer där byggnader är k-märkta, eller av annan orsak är beskyddansvärda. 

Om du är osäker rekommenderar vi att du kontaktar din kommun. Vi tar gärna fram en offert med en design som du kan använda som underlag för diskussionen med kommunen. Du ansvarar för både kontakt med kommunen och att du följer rådande bestämmelser.

För några år sedan hade de flesta solcellsanläggningar optimerare som standard. 

Teknikutvecklingen går snabbt i solcellsbranschen och så nyligen som 2020/2021 började många installatörer sluta att inkludera optimerare i solcellspaketen. De två viktigaste skälen till att optimerare har slutat användas i solcellsanläggningar för konsumentanläggningar är:

1.) Panelerna har nu blivit så bra att det nuförtiden är onödigt med optimerare.

2.) Det andra skälet är att det har framkommiet att optimerare har haft onormalt höga EMC störningar.

Därför har vi inte längre optimerare i vårt sortiment och solcellspaket. 

Generellt brukar vi undvika att placera paneler alltför nära objek som skuggar, t ex en skorsten.

Ja, vi har över 200 installationer i mellersta och södra Sverige. Flera av dem finns dokumenterade på vår montagesida, samt har vi även filmat ett flertal och dessa kan du se på vår Instagram, samt här på vår webbsajt.

Du räknar ut hur många solpaneler din säkring kan hantera genom att räkna ut formeln (exemplet antar en säkringsstorlek på 16A, byt ut till din storlek) 3x230x16A= 11 kWh (11040 Wh). 

Du räknar ut kWh för dina solpaneler genom att ta effekten per panel (Wp) och gångra med antal paneler,  t ex 26 st x 420 Wp= 10,9 kWh (10 920 Wh). En 16 A säkring kan med andra ord hantera 27 st paneler á 420 Wp.

Nej, det är ingen större skillnad på effektivitet i själva solcellen. Alla tillverkare har ungefär samma effektivitet, runt 20-22%. En panel som har 450 watt i effekt är helt enkelt större än en panel som har 400 watt. 400-420 watts paneler är just nu populärast eftersom den storleken ofta ger en bra layout på taket, det är lättare att “lägga pussel,” samt kan de hanteras enkelt av en ensam takläggare. 

Om panelerna är riktigt stora blir de både svårplacerade och svårhanterliga och kräver oftast två takläggare för att hantera.

Enligt Boverket cirka 20.000 kWh per år. Men detta kan variera rätt mycket beroende på villans uppvärmningssystem, hur många som bor i villan och även hur energismarta maskiner som används (tvätta/diska vid den tidpukt då el är billig t ex), extrautrustning som pool och spa drar naturligtvis extra mycket el. 

Det bästa är om du tittar på dina elfakturor ett helt år bakåt och studerar när du använder mest el. Solceller ger mest el under sommaren och minst under vintern och det är därför intressant att se vilka tidsperioder som kommer att nyttjas mest effektivt. Om du har ett batteri kan du även styra när du säljer elen, t ex, på morgon och kväll då elen ofta är som dyrast.

Det beror på flera faktorer. Dels om batteriet är fulladat då solen slutar skina. Hur stort ditt batteri är och hur mycket el du förbrukar, dvs, hur många maskiner och hur mycket el dessa maskiner förbrukar.

Du kan enkelt göra en överslagsräkning. Om du tar din månatliga elräkning och delar den på månadens dagar får du den genomsnittliga dygnsförbrukningen den månaden. Om du vill kunna använda batteriet 24h innan det är slut så är det den förbrukningen batteriet behöver matcha. Under dagtid genererar solcellsanläggningen el och då laddas batteriet, så det är egentligen bara kvällstid, natt  och tidig morgon du behöver räkna på. 

Eftersom det gröna teknikavdraget gäller per år rekommenderar vi att du börjar med ett batteri på cirka 10 kWh. Alla de batterier vi säljer går att bygga ut. Du kan t ex köpa in fler batterier nästa år och få grönt teknikavdrag även på det inköpet.

Börja med 10 kWh och se hur länge ditt batteri räcker under årets olika månader och studera hur du använder det. 

Nästan alla tak. Dock kan vi behöva justera vår offert prismässigt om du har ett eternit-, papp-, eller skiffertak, el dyl. Säg gärna till redan när du beställer offerten, så slipper du en tråkig tilläggskostnad i ett senare skede.

Från Gävle i norr till Malmö i söder. Med andra ord: elområde 3 och 4.

En solcellsanläggning producerar mest el mitt på dagen, då du konsumerar lite el. En solcellsanläggning utan batteri säljer då överskottselen och skickar ut den till nätet. 

På kvällen då elpriserna är höga måste du då köpa in den dyra elen.

Om du har ett batteri laddas det under dagen tills det är fullt och säljer sedan ut resterande el på nätet då du bestämmer, t ex morgon och kväll då du får som mest betalt för elproduktionen.. 

Kostnaden för ett batteri? Efter det gröna teknikavdraget får du nästan batteriet på köpet, fråga din rådgivare efter en offert med bägge alternativen, så kan du enkelt jämföra.

En solcellsanläggning är en specialtillverkad produkt med många konsulttimmar i sig, samt specialinköp av material. Därför gäller ej ångerrätten. Vi tillämpar dock distansköplagens initiala ångerrätt där du kan ångra ditt köp inom 14 dagar. Läs gärna mer på konsumentverkets hemsida

Ja, vi har ett nära samarbete med ett leasingbolag och kan erbjuda en fördelaktig leasing där du som kund kan köpa loss anläggningen för en mindre avgift (se villkor) när som helst under leasingtiden. 

Dessutom påverkar inte leasingen din kreditvärdighet då det endast tas en “mikro-UC” vid ansökan.

Solceller har lång livslängd, runt 25 år. Därför rekommenderar vi att, i det fall man är osäker på takets skick, konsulterar en oberoende certifierad takläggningsfirma för att avgöra det. Då vet man att taket håller lika länge som solcellerna.

VARFÖR OSS

Varför skall du välja oss på Solarsurf?

Konkurrenskraftiga priser – Snabb avkastning 4-7 år

Korta leveranstider

Flerspråkig personal

Specialister med mångårig erfarenhet

Beställ Dina Solpaneler Idag!

KUNDER

Vad andra säger