Hur fungerar solceller?
Det är väldigt bra att veta det mest grundläggande inför ett köp av en solcellsanläggning. Vi ska inte gå igenom hur själva materialet i en solcell fungerar, det skulle bli alldeles för komplicerat och innebära en genomgång av halvledarfysik som vi inte vet så mycket om. Däremot kommer vi gå igenom det mest grundläggande i hur en solcellspanel är uppbyggd och vilka olika typer av solceller det finns.

Kiselkristaller
Solcellen tillverkas av kisel och cellen har måtten 15x15cm, tjocklek 0,2mm. Cellen i sig är ömtålig och det är viktigt att hantera solceller med försiktighet.
Polykristallina eller Monokristallina
Monokristallina solceller är blåaktiga och är något dyrare att producera, men har lite mer watt per panel.
Polykristallina ser svartare ut, är något billigare att producera än en monokristallin solcell och har även en något lägre watt per panel.
Hur byggs en solpanel upp

Solcellerna monteras i rader mellan två härdade glasskivor. Oftast har en solpanel 60 eller 72 solceller inmonterade. Panelen bakas under hög värme i en vacuumugn så att panelen smälter ihop lite och skyddar solcellerna.
Som stöd för solpanelen monteras oftast en aluminiumram som en ram, vilken även agerar infästning för solpanelen vid montering på t ex tak.
På baksidan finns kopplingsdon för att serie eller parallellkoppla solcellspanelerna.
Titta gärna vidare på vår prislista för olika storlekar av solcellsanläggningar, här.
Du kan även läsa mer på wikipedia hur solceller fungerar, här: